Pangaea

Pangaea
Story:

The moment I stepped on the lot, I was inspired┬áby the sense of natural space — almost forced — as if something very powerful stretched a 3 acre lot into a 7 acre lot leaving a perfect homesite in a natural clearing. I knew the home should respect this powerful force and so the owner transplanted a modern vision that stretched horizontally to create indoor/outdoor space and vertically to create intimate and elongated indoor space. It is Pangaea — the natural world before man.

Location:

Bulverde, Texas (Designed 2009; Built 2010)

Idea:

diverging continental plates

Personalized new home!

Stats:

3,007 SF; 3BR, 3 BA, 3-car garage, 603 SF deck, 1-story

Client’s Style:

modern southwest

Services:

The Sketch, The Details, The Docs, The Advisor

Lifestyle Features:
  • two-tier living space: one area for lounging and a second for gaming
  • large private master split from living areas to keep bedrooms private
  • walk-thru master shower with integral window seat for a full-body experience
  • toilet and bidet alcove to allow private use
  • floating cabinets to give the illustion of stretched growth
  • mudroom to separate garage from house and improve indoor air quality
  • exclusive kitchen to separate formal dining from food preparation, but also allow intimate island dining
  • two guest suites with private baths and walk-in showers to give guests privacy
Environment Solutions:
  • full-height windows with operable awnings to give great views and capture seasonal breezes
  • custom horizontal awning to screen deck areas and provide a living sculpture
  • low slope metal roof to shade walls and provide future solar panel attachment for any adjustable angle
  • roof slopes one direction to install gutter for efficient future water capture
  • low maintenance integral-color stucco and fiber cement siding for long-life exterior finish
  • large vinyl awning and single-hung windows to allow air flow with low e2 glass to reduce heat gain
  • engineered wood floor in the kitchen to provide long-lasting, low-maintenance finish
  • stained concrete floors throughout (except kitchen) for low-maintenance earthy finish
  • mechanical room in conditioned space to preseve equipment and more efficiently heat and cool
  • permeable paving and pavers to allow water infiltration
Community Influence:
  • stucco material to symbolize a large mass that moved when the land/home evolved
  • horizontal siding (4″ and 6″) to symbolize the vertical stretch that created the space inside
  • different width windows pulled apart by the stretching force that created the home
  • low lying roof to lay below the tree line and conceal the home in the forest
  • southwest color (mustard, sienna, brick) to emulate natural wildflowers
  • floating cantilever decks, awnings and window seats to reinforce the horizontal elements
Images:
One Response to Pangaea
  1. What this client said about WishingRock Studio:

    “Thank you Eric, thank you for the excellent customer service…God Bless”

    — Grissele and Pablo (Pangaea)


[top]

Leave a Reply